Slaapprobleem

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Onze slaapbehoefte hangt af van leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteiten overdag. Gemiddeld slaapt Nederland 7 uur en 12 minuten en toch is 63% niet tevreden over hun slaapkwaliteit. Geef jij je slaap, net als 1 op de 5 Nederlanders een dikke onvoldoende en wil je actie ondernemen? Wij zijn er om samen winst te behalen in  gedragsverandering naar een kwalitatieve slaap.

Oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen tal van oorzaken hebben, variërend van fysieke en mentale factoren tot externe omstandigheden. Mensen met onregelmatige werktijden hebben vaak moeite om een consistent slaappatroon te handhaven. Dit kan leiden tot slaaptekort en andere problemen die de kwaliteit van jouw slaap beïnvloeden.

Fysieke oorzaken

  • Slaapapneu: Een aandoening waarbij jouw ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt door geblokkeerde luchtwegen, vaak veroorzaakt door verslapt spierweefsel in de keel of overgewicht.
  • Snurken: Hoewel vaak onschuldig, kan hardnekkig snurken een teken zijn van slaapapneu of andere onderliggende problemen.
  • Restless legs syndroom (RLS): Een aandoening waarbij er een onbedwingbare behoefte is om de benen te bewegen, wat het inslapen bemoeilijkt.

    Omgevingsfactoren

    • Slaapkameromstandigheden: Een te warme slaapkamer, een ongeschikt matras of te veel licht in de slaapkamer kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen.
    • Slaaphouding: Een verkeerde slaaphouding kan leiden tot ongemak en onrustige slaap.

      mensen heeft last van slaapapneu.

      van de mensen ervaart last van snurken.

      van de mensen heeft last van RLS.

      Mentale oorzaken

      • Stress: acute hevige stress en chronische stress kunnen leiden tot slapeloosheid en slaapstoornissen.
      • Depressie: depressie, doemdenken en moedeloosheid kunnen de slaapkwaliteit en het slaapritme beïnvloeden.
      • Angststoornissen: angst en paniek kunnen leiden tot piekeren en rusteloosheid, waarmee de slaapkwaliteit kan worden aangetast.

      Slaapproblemen als onderliggende factor     

      Slaapproblemen kunnen op zichzelf de onderliggende factor zijn van depressie, angsten en stress. Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn en ontstekingen kan een verstoorde slaap en/of een verminderde slaapkwaliteit een onderliggende factor zijn.

      24-Uurs probleem

      De dag beïnvloed de nacht en een slechte nacht heeft invloed op je dag. Wanneer je slecht slaapt of slaap tekort komt heeft dit direct effect op je prestatievermogen in je dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden je emoties, gevoel, denken, handelen en omgevingsfactoren de nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem.

      Gevolgen van slaapproblemen

      Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slaapproblemen zowel op korte termijn als op lange termijn, als er sprake is van chronische slapeloosheid, ernstige gevolgen kunnen hebben op jouw vitaliteit en gezondheid.

      Korte termijn

      • Concentratieproblemen: moeilijkheden om je te concentreren en onrust of te kunnen focussen.
      • Emotionele instabiliteit: verhoogde emotionele reacties, snel geïrriteerd zijn.

      Lange Termijn                                                                                                                                                      

      • Verminderde weerstand: een verzwakt immuunsysteem kan resulteren in frequente ziekten.
      • Depressie: slaapstoornissen kunnen depressie verergeren of veroorzaken.
      • Overgewicht en diabetes type 2.
      • Dementie en kanker: Langdurige slaapproblemen worden geassocieerd met een verhoogd risico op dementie en borstkanker.
      • Hart– en vaatziekten: slaapgebrek verhoogt de kans op een hoge bloeddruk en hartproblemen.
      • Chronische pijn.
      • Verkeersongevallen.

      Slaapproblemen oplossen

      Het aanpakken van jouw slaapproblemen hangt af van de ernst en oorzaak van de situatie. Uit onderzoek blijkt dat men vaak wel weet wat te doen om beter te slapen     ( kennis van licht invloed van telefoon, tablet etc. of leefstijlfactoren), maar daadwerkelijk actie ondernemen in gedragsverandering blijkt toch lastig. Terwijl slapeloosheid een grote gedragsmatige component heeft. Kennis en gedrag zijn 2 afzonderlijke dingen. STIJL helpt jou of je werknemer groepsgericht of individueel doormiddel van bewustwording en gedragsverandering. Op basis van recente wetenschappelijke inzichten en methoden Acceptance and Commitment Therapy ( ACT) en Cognitieve Gedrag Therapie – insomnie (CGT-i), worden door onze Slaap experts systematisch de onderliggende biologische, psychologische of sociale redenen van slapeloosheid als onderdeel van het dagelijks functioneren inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. Door weer grip te krijgen op slaap, krijg je meer energie en haal je het beste uit de dag.

      Praktische tips en suggesties :

      • Psychologische ondersteuning: als stress, angst of andere psychologische problemen zoals depressie invloed hebben op jouw slaapproblemen, bespreek dit dan met jouw huisarts.
      • Dagelijkse beweging: minstens 30 minuten matig intensief per dag en bij voorkeur buiten. Dit zorgt voor een gezonde dosis daglicht.
      • Vermijd stoffen: beperk of vermijd het gebruik van cafeïne en alcohol gedurende vier tot zes uur voor het slapengaan.
      • Kalmerende middelen: Wees voorzichtig met kalmerende middelen, aangezien ze de slaap kunnen verstoren.
      • Regelmatig slaappatroon:  probeer vaste slaaptijden aan te houden, zelfs in het weekend, om een consistent slaapritme te ontwikkelen.
      • Slaapomgeving optimaliseren: Zorg voor een koele, donkere slaapkamer en investeer in een goed matras voor optimaal comfort.

      Bij STIJL staan we klaar om je te begeleiden en te adviseren in jouw strijd tegen slaapproblemen. Dat doen we voor jou, als werknemer of (werkende) ouder met  kinderen en slaapproblemen of voor je team. Overweeg de mogelijkheid van een slaapconsult om deskundige begeleiding te krijgen en specifieke behandelopties te bespreken, of ontdek hoe een slaaptraining jou kan helpen om jouw slaapgewoonten of die van je medewerkers te verbeteren. Samen pakken we slaapproblemen aan en werken we aan een betere nachtrust. een betere kwaliteit van leven en gezondheid.

      Meer weten over adhd slaapproblemen

      Meer weten over autisme en slaapproblemen 

      Meer weten over slaapproblemen overgang