Slaapproblemen in de overgang

In de periode van de overgang ervaren vrouwen een reeks lichamelijke, psychologische en hormonale veranderingen. Een aanzienlijk aantal vrouwen, ongeveer 40%, meldt echter slaapproblemen tijdens deze fase. Maar waarom ervaren vrouwen eigenlijk deze slapeloosheid gedurende de overgang? Het antwoord op deze vraag is complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren die inherent zijn aan deze levensfase.

Overgangsklachten slaapproblemen

Slaapproblemen tijdens de overgang worden vaak veroorzaakt door nachtelijk transpireren en opvliegers, twee bekende symptomen van de menopauze. Toenemende stress en spanning gedurende deze levensfase kunnen ook bijdragen aan slapeloosheid gedurende de nacht. Zelfs ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu, kunnen ten grondslag liggen aan deze slaapproblemen die samengaan met overgangsklachten.

Een cruciale factor is de verandering in hormoonspiegels tijdens de overgang, waarbij het lichaam minder progesteron en oestrogeen produceert. Progesteron speelt een rol bij het opwekken van slaperigheid, terwijl oestrogeen helpt bij het bereiken van diepere slaapfasen. Het afnemende niveau van deze hormonen kan leiden tot moeilijkheden bij het in slaap vallen en frequenter wakker worden gedurende de nacht. 

Bovendien reguleert progesteron de ademhaling en handhaaft het een hogere spierspanning in de keel tijdens de slaap, waardoor vrouwen op jongere leeftijd minder kans hebben op snurken en slaapapneu. Na de overgang verandert dit patroon echter; vrouwen hebben dan meer kans op snurken en slaapapneu, wat de slaap verstoort en het aantal nachtelijke onderbrekingen verhoogt.

Slaapproblemen overgang oplossingen

Het ervaren van slapeloosheid gedurende de overgang kan zeer vervelend zijn, met mogelijke gevolgen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid overdag, stemmingswisselingen, eetstoornissen en een algemeen lusteloos gevoel. Deze symptomen stapelen zich vaak op bovenop de reeds aanwezige overgangsklachten, wat een uitdagende tijd nog zwaarder kan maken. Het is van belang om te onderzoeken of er onderliggende aandoeningen, zoals slaapapneu, zijn die behandeld kunnen worden. Onze specialisten op het gebied van slaap staan klaar om te assisteren bij dit onderzoek.

Onze ervaren slaapcoaches staan klaar om u te begeleiden en te helpen bij het vinden van oplossingen voor een betere nachtrust. Ontdek nu praktische tips en adviezen om uw slaap te verbeteren en slaapproblemen tijdens de overgang aan te pakken. Klaar om beter te slapen en uitgerust wakker te worden? Begin vandaag nog met het vinden van uw weg naar een goede nachtrust!