Slaapproblemen in de overgang
De overgang, een nieuw evenwicht.

Ongenode gast
In ons land werken bijna 2 miljoen vrouwen van 45 jaar en ouder. En ja, dat is precies de leeftijd waarop de overgang zich aandient en ja veel vrouwen komen in de overgang als ze aan de top van hun carrière zitten. Vanwege hun ervaring, capaciteiten, kennis en loyaliteit, heb je er als werkgever alle belang bij om deze vrouwen te behouden voor het arbeidsproces. Met oog op het grote belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers en de potentieel hoge kosten die overgangsklachten met zich mee brengen voor de samenleving, is aandacht voor de effecten van de overgang op de werkvloer belangrijk.
In de periode van de overgang ervaren vrouwen een reeks lichamelijke. psychologische en hormonele veranderingen. De overgang, die zich aandient als een ongenode gast op je feestje of het feestje van je collega. Met alle bijbehorende ‘cadeautjes’: opvliegers die je plotseling tot een wandelende sauna maken, stemmingswisselingen die je collega binnen 1 seconde van zen naar hysterisch kunnen brengen, gewichtstoename (ontsnappen aan een zwembandje is een uitdaging), concentratie problemen en vermoeidheid die je liever aan een ander zou geven. Een aanzienlijk aantal vrouwen, ongeveer 40%, meldt slaapproblemen tijdens deze fase.
Overgangsklachten; slaapproblemen
Slaapproblemen tijdens de overgang worden vaak veroorzaakt door nachtelijk transpireren en opvliegers, twee bekende symptomen van de menopauze. Toenemende stress en spanning gedurende deze levensfase kunnen ook bijdragen aan slapeloosheid gedurende de nacht. Zelfs ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu, kunnen ten grondslag liggen aan deze slaapproblemen die samengaan met overgangsklachten.
Een cruciale factor is de verandering in hormoonspiegels tijdens de overgang, waarbij het lichaam minder progesteron en oestrogeen produceert. Progesteron speelt een rol bij het opwekken van slaperigheid, terwijl oestrogeen helpt bij het bereiken van diepere slaapfasen. Het afnemende niveau van deze hormonen kan leiden tot moeilijkheden bij het in slaap vallen en frequenter wakker worden gedurende de nacht.
Bovendien reguleert progesteron de ademhaling en handhaaft het een hogere spierspanning in de keel tijdens de slaap, waardoor vrouwen op jongere leeftijd minder kans hebben op snurken en slaapapneu. Na de overgang verandert dit patroon echter; vrouwen hebben dan meer kans op snurken en slaapapneu, wat de slaap verstoort en het aantal nachtelijke onderbrekingen verhoogt.

Slaapproblemen overgang oplossingen
Het ervaren slapeloosheid gedurende de overgang kan zeer vervelend zijn, met mogelijke gevolgen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid overdag, stemmingswisselingen, focus verlies, eetstoornissen en een algemeen lusteloos gevoel. Deze symptomen stapelen zich vaak boven op de reeds aanwezige overgangsklachten, wat een uitdagende tijd in het zoeken naar een nieuw evenwicht in hormoon en werk-prive balans, nog zwaarder kan maken.
Hoe doen we dat?
Onze ervaren Slaap- en Vitaliteit coaches zijn er om jou of je werknemer te begeleiden en te helpen bij het vinden van oplossingen voor een betere nachtrust. Dat doen we met de groepsgerichte trainingen Gezond slapen kun je leren. In deze training is er aandacht voor het feit dat onze slaap slijt door hormonale veranderingen. In combinatie met optionele individuele Slaapcoaching, worden praktische tips en adviezen gegeven om de slaap te verbeteren en slaapproblemen tijdens de overgang aan te pakken.
Daarnaast hebben wij de interactieve training De overgang, een nieuw evenwicht ontwikkeld, waarin we aan de slag gaan met het herkennen en accepteren van deze ‘leuke’ overgangsklachten. We leren je balans te vinden om je vitaal en veerkrachtig te voelen. Om met plezier en zelfvertrouwen grip te krijgen op het avontuurlijk- leed dat de overgang heet!
Met enkele kleine aanpassingen in gedrag en omgeving kunnen medewerkers het (werkend)leven blijven leiden waar ze stiekem altijd al van droomden?