slaapproblemen
Gezond slapen kun je leren!
Geef jij je slaap, net als 1 op de 4 Nederlanders een dikke onvoldoende en wil je actie ondernemen? Wij zijn er om samen winst te behalen in gedragsverandering naar een kwalitatieve slaap.

Slaapproblemen
1 op de 4 Nederlanders van 12 jaar en ouder ervaart problemen met slapen, zoals moeite met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden, te kort of te lang slapen, of combinaties ervan. En dat voor een periode van 2 weken, met daarbij het gevoel niet uitgerust te zijn en gebrek aan focus te hebben. Gemiddeld slaapt Nederland 7 uur en 12 minuten en toch is 63% niet tevreden over hun slaapkwaliteit.
Oorzaak van slaapproblemen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage mensen dat problemen ervaart met slapen de afgelopen 8 jaar significant is toegenomen. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van omgevingsfactoren tot fysieke en mentale omstandigheden.
Omgevingsfactoren
Een te warme slaapkamer, een ongeschikt matras, te veel licht, oftewel slaapomstandigheden, kunnen bijdragen aan slaapproblemen. Schermgebruik voor het slapen gaan hangt samen met de slaapduur en de slaapkwaliteit. Alhoewel we het in onze slaap niet altijd bewust zijn, kan de slaaphouding ook leiden tot ongemak en een onrustige slaap.

procent ontevreden over slaap
procent wordt wakker in de nacht
minuten gemiddelde slaapduur
Fysieke oorzaken
Slaapapneu; een aandoening waarbij jouw ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt door geblokkeerde luchtwegen, vaak veroorzaakt door verslapt spierweefsel in de keel of overgewicht. Snurken; hoewel vaak onschuldig, kan hardnekkig snurken een teken zijn van slaapapneu of andere onderliggende problemen. Restless legs syndroom (RLS); een aandoening waarbij er een onbedwingbare behoefte is om de benen te bewegen, dat inslapen bemoeilijkt.
Mentale oorzaken
Acute hevige en chronische stress kunnen leiden tot slapeloosheid. Depressie, doemdenken en moedeloosheid kunnen de slaapkwaliteit en het slaapritme beïnvloeden. Angststoornissen en paniek kunnen leiden tot piekeren en rusteloosheid, waarmee de slaapkwaliteit kan worden aangetast.
Slapeloosheid als onderliggende factor
Als je niet kunt voldoen aan een obsessief ideaalbeeld van je slaapritme, dan kan je daar juist slaapproblemen van krijgen. Een slaapprobleem kan op zich de onderliggende factor zijn van depressie, angsten en stress. Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn en ontstekingen kan een verstoorde slaap en/of een verminderde slaapkwaliteit een onderliggende factor zijn.

24-Uurs probleem
De dag beïnvloed de nacht en een slechte nacht heeft invloed op je dag. Wanneer je slecht slaapt of slaap tekort komt heeft dit direct effect op je prestatievermogen in je dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden je emoties, gevoel, denken, handelen en omgevingsfactoren de nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem.
Gevolgen van slaapproblemen
Als je langer dan 6 weken meerdere keren per week “plafond- dienst ” ervaart, spreken we van chronische slapeloosheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische slapeloosheid zowel op korte termijn als op lange termijn ernstige gevolgen kunnen hebben op jouw vitaliteit en gezondheid.
Korte termijn gevolgen;
Te kort slapen maakt het moeilijker om negatieve emoties, zoals irritatie, angst en agressie te verwerken. Bovendien kan slaaptekort tot meer onethisch en risicovol gedrag leiden en vermindert het de zelfbeheersing , concentratie en het vermogen om herinneringen op te halen. Daarnaast heeft slaaptekort een negatieve impact op de productiviteit, het beoordelingsvermogen en het oplossend vermogen.
Lange termijn gevolgen;
De gezondheidsrisico’s bij een slechte slaapkwaliteit of relatief korte of lange slaapduur op langere termijn worden verklaard door een aantal belangrijke lichamelijke processen die afhankelijk zijn van de slaap. Eén van die processen is de aanmaak van hormonen. Zowel een slechte slaapkwaliteit als een relatief korte of lange slaapduur kan de aanmaak van hormonen, en daardoor de hormoonbalans, negatief beïnvloeden. Resulterend in verminderde weerstand, overgewicht , diabetes type 2. Langdurige slapeloosheid hangt kunnen depressie verergeren of veroorzaken en worden geassocieerd met een verhoogd risico op dementie , kanker, hart- en vaatziekten, chronische pijn en verkeersongevallen.
4. Tips om beter te slapen
1. Bewegen: Zorg dagelijkse minstens 30 minuten per dag voor matig intensief bewegen en bij voorkeur buiten. Zo ontvang je voldoende dag- en zonlichten dat geeft jouw biologische klok een boost! Je bouwt hierdoor de behoefte aan slaap (slaapurgentie) namelijk op, waardoor de kans dat je de volgende nacht een kwalitatief goede slaap ontmoet groter wordt.
2. Bedien je “uitknop”: Ons natuurlijke bio-ritme kenmerkt zich door een wisselende niveau’s van alertheid (aan en uit staan). Ons 24 uur ritme bestaat uit golfbeweging van actiever en minder actief (gassen en remmen) zijn. In de nacht slapen we volgens onze slaapcycli dieper en minder diep. Overdag kennen we ook natuurlijke periodes van ongeveer 1,5- 2 uur dat we alerter van alert zijn afschakelen naar minder alert zijn. Bewust stoppen met alert zijn , dus even ontspannen, is je “uitknop” bedienen! Met als resultaat dat je ’s nachts ook makkelijker uit zal staan.
3. Accepteer “wakker liggen”: Ongewenst wakker liggen is helemaal niet fijn. Allerlei gedachten schieten door je hoofd, van ‘hoe kom ik weer in slaap’ tot ‘hoe moet morgen functioneren’. Je brein wordt automatisch actief (aan staan) en dat helpt dus niet bij de wens te willen slapen ( uit staan). Pogingen om die gedachten en emoties weg te duwen, activeren je brein nog meer en houden je weg van slaap.
4. Zorg voor regelmaat: Wanneer jouw slaappatroon erg afwisselend is, kan het dat zorgen dat je op verschillende momenten erg moe bent waardoor je te veel uren slaapt. Probeer een patroon van gemiddeld 6-8 uur slaap aan te houden. Als extra tip kun je een slaapdagboek bijhouden om te zien hoe je eigenlijk slaapt. Misschien slaap je wel veel langer dan je eigenlijk bewust bent. Reken je ook je dutjes mee die je gedurende de dag doet?
Slaapproblemen aanpakken en duurzaam oplossen
Het aanpakken van jouw slaapproblemen hangt af van de ernst en oorzaak van de situatie. Vaak weet je wel wat noodzakelijk is om beter te slapen, maar daadwerkelijk actie ondernemen in gedragsverandering blijkt in de praktijk lastig. Terwijl slapeloosheid toch een grote gedragsmatige component heeft. Kennis en gedrag zijn 2 afzonderlijke dingen. Vanuit een 24-uurs visie helpt STIJL jou of je werknemer groepsgericht of individueel met bewustwording en gedragsverandering.
Op basis van recente wetenschappelijke inzichten en met Acceptance and Commitment Therapy ( ACT) en Cognitieve Gedrag Therapie – insomnie (CGT-i), worden door onze Slaap experts systematisch de onderliggende biologische, psychologische of sociale redenen van slapeloosheid als onderdeel van het dagelijks functioneren inzichtelijk gemaakt, aangepakt en duurzaam opgelost. Jouw slaapprobleem is onze uitdaging!
Bij STIJL begeleiden en adviseren we je hoe de strijd tegen wakker liggen te staken en weer grip te krijgen op slaap. Samen werken aan een kwalitatieve nachtrust, naar meer energie, een gezond en vitaal leven. Dat doen we voor je team of voor jou, als werknemer of (werkende) ouder met een kind dat slaapproblemen kent. Ontdek hoe je met een slaaptraining slaapgewoonten en prestatievermogen kunt verbeteren. Overweeg de mogelijkheid van een slaapconsult om deskundige begeleiding te krijgen en specifieke behandelopties te bespreken.