Werkplek

onderzoek en -training

Zit jij of je medewerker letterlijk niet lekker op de werkplek? Of wil je dat voorkomen en heb je vragen over een gezonde werkhouding. STIJL helpt bij het verbeteren van de werkplek, werkhouding en werkwijze. Dat doen we op elke werkplek. Op kantoor, op je thuiswerkplek, tijdens je werk “in het groen”, in het kinderdagverblijf of in een auto. Op locatie of on-line, via video-coaching.

Waarom een werkplek onderzoek en -training?

Een gezonde werkhouding is een voorwaarde om fysieke klachten te voorkomen. Je krijgt inzicht in je eigen (werk) gedrag en dat wat goed gaat te behouden. Daar waar verandering nodig is , zijn wij jouw coach in hoe je op een simpele wijze, zonder al te veel gedoe gezond kunt werken. Medewerkers die in-STIJL lekker op hun(thuis)(werk)plek zitten en gezond werken voorkomen overbelasting en verzuimen minder.

Hoe doen we dat?

De arbeidscoach van STIJL, is een bedrijfsoefentherapeut die bij aanvang van het werkplek onderzoek de verwachtingen, de hulpvraag en mogelijkheden inventariseert.

Tijdens het intake gesprek worden mogelijke fysieke gezondheidsklachten geïnventariseerd en worden werk- en leefstijl factoren besproken.

Factoren

  • Werktaken; varierend in fysieke en mentale taken
  • Werktijden; pauzegedrag, werk – prive combinatie en invulling van pauzes
  • Werkdruk; prikkels, beleving, stress
  • Inzicht in het ontstaan van klachten en invloed van werk- en leefstijl

Analyse uitvoering werktaken

Wij analyseren de werkplek terwijl de werknemer werktaken uitvoert. En kijken naar de werkplekinrichting en de werkwijze/werkstijl. Bevindingen worden direct besproken met de medewerker.

Doormiddel van een spierspanningsmeter en video-opname ervaar je zelf wat een gezonde (werk)houding en – techniek met je spierspanning doet en zijn motiverend voor gedragsverandering. Met direct toepasbare handvatten krijg je grip op gezond en vitaal zijn en blijven.

Wat komt er tijdens de analyse aan bod?

  • Werkplekinrichting en omgeving; (bureau)stoel, toetsenbord, muis, beeldscherm, hulpmiddelen, PBM, opstelling, licht, geluid;
  • Instelmogelijkheden en wijze van gebruik door medewerker
  • Het instellen van de (thuis)werkplek
  • Werkwijze; werkhouding, afwisseling en gebruik van de werkplek
  • Training; gezonde werktechnieken op en tijdens het werk en/of privé
  • Hersteladviezen en gerichte oefeningen
  • Preventie van werkgerelateerde (CANS)klachten
  • Actiepunten worden besproken en zinvol geachte verbeterkansen, met daar op in te zetten acties door werknemer of organisatie worden genoteerd

Quick en concreet advies

Het werkplekonderzoek duurt 60 minuten. Bevindingen, concrete adviezen en actiepunten worden gerapporteerd, bestemd voor leidinggevende en voor jou als medewerker.

Soms is het wenselijk het werkplekonderzoek met arbeidscoaching een vervolg te geven. Dit doen we maximaal drie keer 45 minuten.Advisering voor een vervolginstructie, worden doelgericht omschreven in de rapportage.

Borgen van gezond werken

Wil jij in jouw organisatie structureel aandacht geven aan gezond werken, dat biedt STIJL de bedrijfsoefentherapeutische- rondgang op de werkvloer.

De bedrijfsoefentherapeut loopt proactief op een besproken dag/dagdeel  op de werkvloer rond. En geeft medewerkers en leidinggevende praktische tips en advies om op een gezonde manier te werken en hoe zelf de werkplek (ergonomsich) goed in te stellen.