De volwassenen slaap
Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is

Gezond of verstoord
Niet iedereen slaapt volgens “het boekje”. En jouw slaapbehoefte is lang niet altijd identiek als die van een ander. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat tussen de 7 tot 8 uur slaap , met per nacht 4 of 5 slaapcycli van ongeveer 90 minuten, gezond is. Van onze “soort” voldoet 80% daaraan en de rest slaapt meer of minder. Heb je moeite met inslapen, doorslapen. Word je te vroeg wakker of combinaties hiervan? Heb je slaapritme problemen, kun je moeilijk naar bed gaan? Slaap je te vaak, te lang of te kort? En heb je last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid overdag, concentratie- en focus problemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren? Dan zou het zomaar kunnen dat je slaap verstoord is en van onvoldoende kwaliteit is. Je kun baat hebben bij slaapcoaching.
Bij STIJL richten we ons op het voorkomen van chronische slaapproblemen zoals insomnie, hypersomnie en bioritme problematiek. En we coachen jou als slapen al langer niet meer vanzelf sprekend is door bijvoorbeeld slaapapneu, restless legs of parasomnie, naar een kwalitatieve nachtrust. Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Daarom zoekt onze slaapexpert met jou naar de oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal gebied, met aandacht voor kwetsbaarheidsfactoren en-of in stand houdende factoren.
REMslaap : dit is de droomslaap en belangrijk voor mentaal herstel. Ogen bewegen snel, hersen-,hart- en ademactiviteit is hoog, spieren volledig ontspannen.
N1:lichte slaap , hierin kunt u nog makkelijk ontwaken, lichaam en geest zijn ontspannen.
N2:lichte slaap , u kunt moeilijke ontwaken, hersenactiviteit vertraagt, maar kent korte momenten van activiteit.
N3:diepe slaap , belangrijk voor o.a. lichamelijk herstel.Trage hersengolven, hersenen-, hart- en ademactiviteit zijn op het laagste niveau. Ontwaken is moeilijk en bij ontwaken desoriëntatie.

Oorzaken slaapproblemen volwassenen
Onderliggende redenen voor slapeloosheid kunnen zijn:
1. Spanningen en zorgen
Wanneer je bezorgd bent over relaties, thuis- of werksituaties, kan dit leiden tot een gebrek aan rust in je hoofd en je lichaam. Niet zo gek dat slapen dan even niet lukt. Slapen vraagt overgave niets doen, niets denken.Soms ervaren mensen spanningen zonder zich er volledig bewust van te zijn.
2. Onvoldoende slaapdruk en slaperigheid
Het is belangrijk dat je lichaam voldoende moe is en je voldoende slaperig bent om de slaap welkom te heten. Als je de vorige nacht lang in bed hebt gelegen of overdag hebt geslapen, kan het lastiger zijn om ’s avonds in slaap te vallen. Je slaapdruk, de behoeft aan slaap is dan niet groot genoeg.
3. Hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen tijdens de overgang, of na oncologische trajecten beïnvloeden de slaap, door o.a. veranderingen van lichaamstemperatuur, jeuk, zweten…
4. Lichamelijke klachten
Fysieke ongemakken zoals pijn, jeuk, benauwdheid, nachtelijk plassen, maagzuur, hartkloppingen of krampen in de benen kunnen je slaap verstoren.
5. Bedtijden en onregelmatigheid
Te lange bedtijden door gewoontes, zoals dutjes overdag, lang in bed liggen, en onregelmatige bedtijden door vliegreizen, nachtdiensten, wisseldiensten verstoren het natuurlijke bioritme en kunnen bijdragen aan slaapproblemen.
6. Bezorgdheid over slaap
Bezorgdheid over de slaapkwaliteit door subjectieve aannames, wensen, verlangens en des- informatie via sleeptrackers, legt de druk op slapen hoog. Resulterend in een negatief effect op de slaap.
7. Gebrek aan daglicht en beweging
Te weinig blootstelling aan daglicht en onvoldoende lichaamsbeweging gedurende de dag kunnen de slaap negatief beïnvloeden.
8. Leefstijl en slechte slaapgewoontes
Onvoldoende investering in matig intensief bewegen, te weinig blootstelling aan daglicht en intensief schermgebruik en het consumeren van stimulerende middelen voor het slapen gaan kunnen een slaapprobleem onderhouden.
Gevolgen slaapproblemen volwassenen
Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor voor je fysieke en mentale gezondheid. Onderzoek laat zien dat langdurige slapeloosheid leidt tot een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, borstkanker, chronische pijn, angst, depressie, ( verkeers) ongevallen en zelfs dementie. De impact van langdurige slapeloosheid strekt zich ook uit tot economische en maatschappelijke gevolgen, met aanzienlijke kosten voor de samenleving. Het is belangrijk om de nadelige effecten van een verstoorde nachtrust te erkennen en te streven naar het verbeteren van slaappatronen voor een betere algehele gezondheid en welzijn.

Slaapproblemen oplossen volwassenen
De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op jouw dag. Wanneer je slecht slaapt of slaap tekort komt heb je daar last van in je dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden gevoel, denken, handelen en omgeving jouw nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. De Slaapcoach helpt jou je slaapprobleem aan te pakken. Met een 24 -uurs aanpak, waarbij zowel de nacht als de dag onder de loep wordt genomen, doorbreken we de vicieuze cirkels van slapeloosheid waar jij in terecht bent gekomen en zetten we in op gedragsverandering, waarbij we werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van slapen. Dat start met bewustwording. Daarbij kan het nuttig zijn om de oorzaak van je slechte slaap te achterhalen. Met de volgende eenvoudige praktische tips kun je een actieve start maken en werken aan het oplossen van jouw slaapprobleem en je grip op slaap verbeteren.
Praktische tips
Identificeer mogelijke oorzaken van je slaapproblemen door het bijhouden van een slaapdagboek.
Experimenteer met verschillende slaapadviezen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.
Regelmatig bewegen overdag of vroeg in de avond.
Beperk cafeïne houdende dranken na 18.00 uur.
Vermijd schermen vlak voor het slapen. Gebruik een lichtfilter en zet TV, telefoon, tablet of computer minstens een uur uit voor het slapengaan.
Hanteer een consistent slaapschema, sta op en ga rond dezelfde tijd naar bed.
Beperk je tot maximaal acht uur in bed om een gezond slaappatroon te bevorderen.