Sterk in slapen

Gezond slapen is beter presteren!

Investeren in slaap loont! Werknemers die goed slapen zitten sterk in hun lijf, hebben meer energie en presteren beter. Niet zo gek dat steeds meer bedrijven slaaptraining aanbieden aan hun werknemers.

Slaapproblemen

Heb u moeite met inslapen, doorslapen, wordt je te vroeg wakker of combinaties hiervan? Slaap je te vaak, te lang of te kort? En heb je het gevoel niet uitgerust te zijn? Of heeft iemand uit jouw team een kort lontje, gebrek aan focus, veelvuldig gapen? Het zou zo maar eens kunnen zijn dat je niet goed slaapt of dat de slaap van jouw medewerker een onvoldoende slaapkwaliteit heeft.

Uitgerust aan de dag beginnen

Slapen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is lang niet altijd het geval. We begrijpen steeds meer van slaap. En het effect van slaap op fysiek en mentaal herstel. Met een gezonde slaap sta je uitgerust op, met zin in wat de dag je brengt.

Gezond slapen voor iedereen

Ons natuurlijke bio-ritme bestaat uit slapen, rust en herstel in de nacht om overdag in de waakstand actief te kunnen presteren. Verstoring van dit natuurlijke bioritme door onregelmatige werktijden, ouderschap of de overgang veroorzaakt slaapproblemen en beïnvloed je herstelvermogen en de hormoon- en energiehuishouding. Is je biologische klok van slag, dan heeft dat een negatief effect op je slaapkwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte slaapkwaliteit niet alleen leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, maar ook tot mindere prestaties op het werk en arbeidsverzuim.

    Ploegendienst syndroom

    Kenmerken van het ploegendienst syndroom ( Shift Work Sleep Disorder , SWSD) zijn; slapeloosheid, geheugen- en concentratie problemen, hoofdpijn etc. Naast een negatief effect op de gezondheid beinvloed het ook de veiligheid op het werk en deelname aan het verkeer. De oplossing in het veranderen van onze 24 uurs maatschappij is utopie. STIJL helpt jou of jouw team de nadelen van verstoring van het bo-ritme te beperken of te voorkomen. Gezond slapen, met aandacht voor rust en herstel vanuit een 24-uurs visie, kan iedereen leren, zelfs in 1 dag!

    Hoe doen we dat?

    Wil jij beter slapen? Als je een goed slaper vraagt wat hij allemaal doet om in slaap te komen, trekt hij zijn schouders op en zegt; “Niets”. Niets doen, met als doel weer grip te krijgen op je slaap. En dat is precies waar we jou mee willen helpen.

    In onze inspirerende slaaptrainingen of met individuele slaapcoaching  nemen we jou of je team mee in de geheimen van de slaap en hoe de dag de nacht beïnvloed in ons 24 -uurs ritme. Wij leren je welke vaardigheden jou helpen beter te slapen. Daarbij maken we gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedrags Therapie- Insomnie (CGT-i) en Psychosomatisch lichaamswerk. 

    Tips om beter te slapen

    • Bewegen; Zorg dagelijkse minstens 30 minuten per dag voor matig intensief bewegen en bij voorkeur buiten. Zo ontvang je voldoende dag- en zonlichten dat geeft  jouw biologische klok een boost! Je bouwt hierdoor de behoefte aan slaap (slaapurgentie) namelijk op, waardoor de kans dat je de volgende nacht een kwalitatief goede slaap ontmoet groter wordt.
    • Bedien je “uitknop”.  Ons natuurlijke bio-ritme kenmerkt zich door een wisselende niveau’s van alertheid (aan en uit staan). Ons 24 uur ritme bestaat uit golfbeweging van actiever en minder actief (gassen en remmen) zijn. In de nacht slapen we volgens onze slaapcycli dieper en minder diep. Overdag kennen we ook natuurlijke periodes van ongeveer 1,5- 2 uur dat we alerter van alert zijn afschakelen naar minder alert zijn. Bewust even stoppen met alert zijn , dus even ontspannen, is je “uitknop” bedienen! Met als resultaat dat je ’s nachts ook makkelijker uit zal staan.
    • Accepteer “wakker liggen”; Ongewenst wakker liggen is helemaal niet fijn. Allerlei gedachten schieten door je hoofd, van ‘hoe kom ik weer in slaap’ tot ‘hoe moet morgen functioneren’. Je brein wordt automatisch actief (aan staan) en dat helpt dus niet bij de wens te willen slapen ( uit staan). Pogingen om die gedachten en emoties weg te duwen, activeren je brein nog meer en houden je weg van slaap. 
    • Zorg voor regelmaat; Wanneer jouw slaappatroon erg afwisselend is, kan het dat zorgen dat je op verschillende momenten erg moe bent waardoor je te veel uren slaapt. Probeer een patroon van gemiddeld 6-8 uur slaap aan te houden. Als extra tip kun je een slaapdagboek bijhouden om te zien hoe je eigenlijk slaapt. Misschien slaap je wel veel langer dan je eigenlijk bewust bent. Reken je ook je dutjes mee die je gedurende de dag doet? 

    Meer zie Slaapproblemen oplossen