Slaapprobleem

Begrijp de Verbinding en Vind Oplossingen

Heb jij of heeft jouw kind ADHD en worstelen jullie met slaap? Dit is een veelvoorkomende uitdaging voor mensen met ADHD, zowel volwassenen als kinderen. Slaapproblemen en ADHD kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid, concentratie en dagelijkse activiteiten.

CTA – Neem contact op CTA – maak een afspraak

Adhd en slaapproblemen

Drie op de vier volwassenen en kinderen (ongeveer 75%) met ADHD hebben moeite met inslapen. Deze slaap-waakstoornis heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid, concentratie en dagelijkse functies.

Als je langer wakker ligt, wordt je de volgende dag minder uitgerust wakker, neemt de vermoeidheid toe en verslechteren je prestaties op school of werk, evenals je concentratie.

 

Biologische klok en slaapdruk

De biologische klok en de slaapdruk spelen een cruciale rol in onze slaap. Idealerwijs zijn deze twee processen in harmonie. Wanneer de slaapdruk stijgt, voelen we ons slaperig en moeten we gaan slapen. Dit proces wordt echter vaak verstoord bij mensen met ADHD, wat leidt tot slaapklachten.

  Gevolgen van slaapproblemen bij ADHD

   Te kort aan slaap kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel volwassenen als kinderen met ADHD. Kortetermijneffecten zijn onder andere concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Op de lange termijn kan een gebrek aan slaap leiden tot verminderde weerstand, depressie, een verhoogd risico op dementie en hart- en vaatziekten.

   

  Slaapproblemen bij volwassenen met ADHD

  Volwassenen met ADHD ervaren vaak dezelfde problemen als kinderen met ADHD, waaronder moeite met inslapen, vaak wakker worden tijdens de nacht en vroeg ontwaken. Deze problemen kunnen verband houden met de aard van ADHD zelf, met symptomen zoals innerlijke onrust, malen in het hoofd en gevoelens van drukte.

  Slaapproblemen bij kinderen met ADHD

  Kinderen met ADHD hebben vaak problemen met inslapen en doorslapen, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Te kort aan slaap kan ook resulteren in gedragsproblemen en leerproblemen op school. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan slaapstoornissen bij kinderen met ADHD, omdat deze problemen elkaar kunnen versterken.

  Oplossingen voor ADHD en slaapproblemen

  • Behandeling van onderliggende oorzaken: Als slaapklachten gerelateerd zijn aan stemmings- of angststoornissen, is het van belang om deze aandoeningen aan te pakken.
  • Verbetering van slaaphygiëne: Het naleven van een goede slaaphygiëne, zoals het vermijden van schermen voor het slapengaan, geen koffie ’s avonds, en een regelmatig slaapritme, kan een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit.
  • Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CBTi): Deze vorm van therapie richt zich op het verbeteren van slaaphygiëne, het bevorderen van een gezonde associatie met het bed en ontspanningstechnieken. CBTi is een effectieve behandeling voor slaapstoornissen en heeft geen bijwerkingen zoals slaapmedicatie.
  • Chronotherapie en Lichttherapie: Het aanpassen van de biologische klok kan gunstig zijn voor mensen met ADHD en slaapproblemen. Lichttherapie en het gebruik van melatonine kunnen in sommige gevallen helpen.

  Slaapproblemen bij kinderen met ADHD

  Kinderen met ADHD hebben vaak problemen met inslapen en doorslapen, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Te kort aan slaap kan ook resulteren in gedragsproblemen en leerproblemen op school. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan slaapstoornissen bij kinderen met ADHD, omdat deze problemen elkaar kunnen versterken.

  Hulp bij slaapproblemen ADHD

  Slaapproblemen vormen een complexe uitdaging voor mensen met ADHD, en ze kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het dagelijks functioneren. Een diepgaand begrip van de verbinding tussen ADHD en slaap is van cruciaal belang om doeltreffende oplossingen te vinden. Bij STIJL staan we klaar om je te begeleiden bij het aanpakken van deze slaapproblemen, met de hulp van onze ervaren slaapcoaches en slaaptrainingen. Aarzel niet om vandaag nog contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat we samen kunnen werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit en je algehele levenskwaliteit.

  CTA – Neem contact op CTA – maak een afspraak