stress-management
Kom weer in balans en neem regie over jouw welzijn en productiviteit.
Effectieve training en coaching bij onrust in lijf en brein en ter preventie van chronische stress en burn-out. Met grip op stress je energiebatterij opladen..

Stress
Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Prima als je je daar goed bij voelt, in je flow kunt zijn. Stress is gezond. We hebben het nodig om goed te kunnen presteren, voor zelfmotivatie en om het beste uit onszelf te halen.
Stress moet aan en uit kunnen!
Geen stress, geen leven. Stresshormonen worden geproduceerd in de nacht, zodat je wakker wordt en de dag kunt beginnen. Niet wakker worden, door gebrek aan stress is pas echt een probleem. Stress wordt ongezond wanneer we stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Weet jij waar je aan- en uit knop zit? Weten hoe te switchen? STIJL helpt jou of je team met effectieve gedragsmatige training de aan- en uit knop te bedienen.
Cumulatieve stress
Een hoge werkdruk, privé- druk-zijn, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, financiële zorgen, verveling, conflicten, dagelijkse ergernissen…….het levert je cumulatieve stress op. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress veroorzaakt psychische- en /of lichamelijke klachten, die het persoonlijk welzijn en de (arbeids)productiviteit van je medewerkers beïnvloeden en waarmee verzuim op de loer ligt. Investeren in preventie van cumulatieve stress, de impact van stress verminderen loont, waardoor je duurzaam presteert en verzuim kan worden voorkomen.

miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn- out klachten. Dat komt neer op 19%.
procent van de werknemers in NL vindt dat er aanvullende maatregelen tegen werkstress noodzakelijk zijn.
miljoen verzuimdagen als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting.
Psychosomatische klachten
Stress kun je psychisch(mentaal) ervaren, de concentratie neemt af, je wordt prikkelbaar, gaat piekeren en je hebt slaapproblemen. Anderzijds kun je stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is is er sprake van een combinatie van psychische en lichamelijke klachten (psychosomatische klachten), die een duidelijke negatieve invloed hebben op ons dagelijks functioneren (arbeids- en sociale participatie). Daarbij speelt hoe je met problemen omgaat of hoe je tegen je tegen klachten aankijkt (copinstijl) een rol.
Vermoeidheid
Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij chronische stress, overspannenheid en Burn-out. Ook ” gezonde” mensen ervaren vermoeidheid. Bij chronische stress raak je sneller en ernstiger vermoeid. Er is een langere tijd nodig om te herstellen na een activiteit. De energiebalans is verstoord. Je draagkracht en de draaglast zijn niet meer in evenwicht . Dit verschijnsel wordt ook beperkte belastbaarheid genoemd

Reacties op beperkte belastbaarheid
We kunnen op 2 manieren reageren op een beperkte belastbaarheid. Meestal probeer je dezelfde activiteiten (op dezelfde manier) zoals “het vroeger was” uit te voeren. Het kost echter veel meer energie om op ditzelfde niveau te functioneren. Daardoor ontstaat overbelasting. Een andere manier van reageren is onder belasting. Bij onder belasten ga je steeds minder doen, om op die manier vermoeidheid ( of pijn) te vermijden. Onder-belasting heeft hetzelfde effect op de beperkte belastbaarheid als het overbelasten. Hoe ga jij om met beperkte belastbaarheid?
Hollen of stilstaan
Als reactie op een beperkte belastbaarheid ontstaat vaak een patroon van ‘hollen of stilstaan’. Wanneer je je energiek voelt probeert je zoveel mogelijk uit de dag te halen als mogelijk is. Ter compensatie van wat je allemaal hebt gemist. Wanneer je vervolgens te veel energie hebt gebruikt en de energiereserves op zijn, voelt je je uitgeput. Herken je dit patroon van ‘pieken of dalen’ en ‘hollen of stilstaan’ bij jezelf of bij een medewerker? Heb je het gevoel geen controle meer te hebben over vermoeidheid en dat het moeilijk is om activiteiten te plannen, omdat je niet weet of je er wel genoeg energie voor zal hebben?
Grip krijgen op vermoeidheid en energie
De oplossing in het vinden van de balans tussen belastbaarheid en belasting, is het zoeken naar een middenweg tussen onder- en overbelasten, zodat het energiepatroon regelmatiger wordt. Dat is niet een simpel 1, 2, 3- tje. Met onze thema gerichte groepstrainingen in combinatie met individuele coaching Rust in je hoofd; Ademen gaat vanzelf; Werken met aandacht; helpt STIJL jou en je team in balans te blijven en grip krijgen op stress. Onze mentaal sterk experts bieden:
Expertise: Onze trainers en coaches zijn geschoold in psychosomatiek en hebben veel ervaring om stress en burn-out klachten te begrijpen en individueel of groepsgericht aan te pakken.
Persoonlijke Begeleiding: Elke STIJL-coach werkt één-op-één met individuele werknemers met als doel specifieke problemen helder te krijgen, deze met op maat gemaakte strategieën op te lossen of beter hanteerbaar te maken.
Emotionele ondersteuning: We bieden naast een luisterend oor, gedragsmatige coaching, waardoor je meer inzicht krijgt in persoonlijke gedachten, de emotionele aspecten van stress en burn-out en hoe er mee om te gaan.
Praktische Tools: Naast theoretische stressmanagement modellen wordt met lichaamsgerichte oefeningen vanuit de ademcoaching, ontspannings- en focustraining de veerkracht van jou of je team vergroot en de impact van stress verminderd.
De STIJL Vitaliteitscoach of Burn-out coach helpt je op weg de energiebatterij weer op te laden. STIJL bied met vitaliteitscoaching of Burn-outcoaching een totaaloplossing. Met een integrale aanpak, gericht op zowel de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek coachen wij je in beweging te komen in een richting die jij belangrijk vindt. En weer grip te krijgen op stress; mentaal en fysiek.
Zoek jij een oplossing in het vinden van balans, door de impact van stress te verminderen of wil je het thema stressmanagement op de vitaliteitskalender zetten en je zoekt naar inspiratie? Zonder actie geen beweging en maak contact!